A

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΡΟΔΟΥ

  Πρώτα απ όλα πρέπει να σας συγχαρούμε για την απόφαση σας να ασχοληθείτε με τον υπέροχο κόσμο του τηλεκατευθυνόμενου μοντελισμού. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μετανιώσετε ποτέ γι’ αυτήν σας την απόφαση. Σίγουρα στην αρχή θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες και πρόσκαιρες απογοητεύσεις όμως όσο περνάει ο καιρός και ασχολείστε ολοένα και περισσότερο με το αυτό το χόμπι θα διαπιστώσετε ότι οι συγκινήσεις που σας χαρίζει θα υποσκελίσουν κάθε πρόσκαιρη απογοήτευση. Ανεξάρτητα από τι μοντέλο (αυτοκίνητο, ελικόπτερο, αεροπλάνο, σκάφος) θα επιλέξετε υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεται πριν αγοράσετε το πρώτο σας μοντέλο.

  Πολλοί πιστεύουν (λανθασμένα) ότι τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα είναι παιδικά παιχνίδια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας νεοεισερχόμενος και αυτό το λάθος μπορεί να τον οδηγήσει σε λανθασμένες και επικίνδυνες επιλογές. Αν αντιμετωπίσετε το νέο σας μοντέλο σας σαν ένα παιχνίδι και περιμένετε να το βγάλετε από το κουτί του και αυτό να «παίζει» τότε μάλλον θα απογοητευτείτε. Ο τηλεκατευθυνόμενος μοντελισμός απαιτεί χρόνο, χρήμα, διάβασμα και πάνω απ’ όλα διάθεση. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί κατά την έρευνα αγοράς του μοντέλου σας . Η αγορά έχει να επιδείξει πολλά μοντέλα που συχνά μπορεί να μπερδέψουν τον αρχάριο. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να συμβουλευτείτε κάποιον που έχει προηγούμενη εμπειρία με κάποιο μοντέλο έτσι θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στα πρώτα σας βήματα.

  Δεν θα πρέπει να παραβλέψετε και το γεγονός ότι ένα μοντέλο στα χέρια ενός άπειρου μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει κάποιο ατύχημα με δυσάρεστες συνέπειες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα μοντέλα σας μόνο σε ενδεδειγμένους χώρους .
  Ο τηλεκατευθυνόμενος μοντελισμός είναι ένα από τα παλιότερα χόμπι. Ο Luftwaffe χρησιμοποιούσε ιπτάμενες τηλεκατευθυνόμενες βόμβες για να βομβαρδίζει συμμαχικά πλοία. Παρ’  όλα αυτά, δεν ήταν πρακτικό για χρήση από πολίτες λόγο μεγέθους και βάρους των τρανζίστορ.
  Πριν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα ραδιοσυχνοτήτων γίνουν ευρέως γνωστά, τα μοντέλα υπό κλίμακα με μηχανές εσωτερικής καύσεως ήταν ήδη γνωστά από τις αρχές του 1950. Λόγω του ότι δεν υπήρχαν ακόμα ραδιοσυχνότητες τα μοντέλα ήταν ακόμα χειριζόμενα με καλώδια. Τέτοιου είδους αυτοκίνητα και αεροπλάνα (φτιαγμένα με δέρμα) και με μηχανές εσωτερικής καύσεως βρίσκονταν στην παραγωγή μέχρι τις αρχές του 1980. Οι ιδιοκτήτες αυτών των μοντέλων, έπρεπε να κάθονται στο κέντρο έτσι ώστε το μοντέλο να γυρίζει γύρω τους. Άλλος τρόπος χρήσης αυτών των μοντέλων γινόταν δένοντας τα στο έδαφος σε έναν οριζόντιο άξονα. Επίσης γνωστά ως μοντέλα control line.

Σχεδίαση
  Τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Τον πομπό (transmitter) ή αλλιώς γνωστό ως τηλεκατεύθυνση. Οι τηλεκατευθύνσεις έχουν μοχλούς/ σκανδάλη, κουμπιά ρυθμίσεων, και πλέον οι ηλεκτρονικές (τηλεκατευθύνσεις με LCD οθόνες) με διάφορες άλλες ρυθμίσεις.
Τον δέκτη (receiver) ο οποίος βρίσκετε τοποθετημένος πάνω στο μοντέλο. Το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι υπεύθυνο για την παραλαβή σημάτων από τον πομπό, την μετάφραση αυτών και την αποστολή τους στα servo. Ο αριθμός των servo πάνω στο μοντέλο καθορίζει και το αριθμό των καναλιών μιας τηλεκατεύθυνσης.
Το 1980 περίπου, μια γιαπωνέζικη εταιρία, η Futaba, παρουσίασε τις τηλεκατευθύνσεις με τιμόνι για τα αυτοκίνητα. Έχουν γίνει αρκετά γνωστές παράλληλα με την σκανδάλη που υπάρχει στην τηλεκατεύθυνση. Αυτές οι τηλεκατευθύνσεις είναι συνήθως για δεξιόχειρες κι έτσι μοιάζει με “πιστόλι” με ένα τιμόνι για να ελέγχουμε το δεξιά/ αριστερά του οχήματος. Η σκανδάλη χρησιμοποιείτε για την επιτάχυνση του αυτοκινήτου όταν την πατάμε ενώ όταν την σπρώχνουμε είτε σταματάει το αυτοκίνητο (φρενάρει) είτε πηγαίνει όπισθεν.

Μαζική Παραγωγή
  Υπάρχουνε χιλιάδες τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα πλέον στην παγκόσμια αγορά. Τα περισσότερα είναι παιχνίδια με τα οποία μπορούν παιδιά μικρής ηλικίας να παίξουν. Αυτό που ξεχωρίζει το τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι από ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο είναι τα χαρακτηριστικά του όπου στα παιχνίδια είναι πολύ πιο απλά από ότι σε ένα μοντέλο. Συνήθως τα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια έχουν ενιαίο ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο καθιστά την μεταφορά του κυκλώματος σε ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο ή ακόμα και σε ένα παιχνίδι, αδύνατη.

Τύποι

-Αεροπλάνα-
  Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα είναι μικρά αεροπλάνα τα οποία μπορούμε πλέον να χειριστούμε από μακριά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αεροπλάνων όπως, park flyers, jets, ακροβατικά και άλλα.

-Αυτοκίνητα-
   Τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα μπορούν επίσης να οδηγηθούν από απόσταση όπως και τα αεροπλάνα. Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι τύποι αυτοκινήτων, τα ηλεκτρικά και εσωτερικής καύσεως (βενζινοκίνητα) σχεδιασμένα για να τρέχουν είτε στο χώμα είτε στην άσφαλτο. Η κατασκευή, η επισκευή, η οδήγηση αλλά ακόμα και οι μετατροπές στα αυτοκίνητα αυτά, είναι κάτι που συμβαίνει και το απολαμβάνουν αρκετοί μοντελιστές ακόμα και σήμερα.

-Ελικόπτερα-
  Τα ελικόπτερα με την σειρά τους, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μοναδικά λόγω των διαφορών που υπάρχουν στην κατασκευή τους, στην αεροδυναμική αλλά ακόμα και στην εκπαίδευση που χρειάζεται για το πετάξει κάποιο άτομο. Και σε αυτήν τη κατηγορία υπάρχουν διαφόρων ειδών ελικόπτερα, μερικά που είναι περιορισμένα όσων αφορά τις μανούβρες (πιο εύκολα στην πτήση και στην εκμάθηση) και αυτά που μπορούν να κάνουν τις διάφορες μανούβρες (πιο δύσκολα στην πτήση και στην εκμάθηση).

-Σκάφη-
  Τέλος είναι τα σκάφη, τα οποία είναι δύο ειδών. Τα ιστιοφόρα (κίνηση με αέρα) και αυτά που χρησιμοποιούν κάποιου είδους μοτέρ (βενζινοκίνητα ή ηλεκτρικά).  
Εκτός από τους παραπάνω τύπους που είναι οι πιο διαδεδομένοι υπάρχουν στην εποχή μας και άλλων ειδών τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα

Μοτέρ

-Εσωτερικής Καύσεως (Βενζινοκίνητα)
  Τα μοτέρ εσωτερικής καύσεως είναι συνήθως δίχρονα και το καύσιμο τους βασίζετε στην μεθανόλη και άλλα συστατικά όπως καστορέλαιο και ποσοστό νίτρο. Αυτές οι μηχανές είναι γνωστές ως “nitro” ή “glow” λόγω του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται το μπουζί.

-Ηλεκτρικά-
  Οι ηλεκτρικοί κινητήρες χρησιμοποιούνται κυρίως για το λόγο ότι δεν κάνουν τόση φασαρία και λόγω ότι στα αυτοκίνητα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Αυτό βέβαια ανήκει στο παρελθόν αφού πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων και στα βενζινοκίνητα. Για ένα μεγάλο διάστημα οι ηλεκτρικοί κινητήρες ήταν ο πιο διαδεδομένος τρόπος κίνησης.